تغيير دادن همسر يکي از باورهاي منفي و نادرستي است که بسياري از دختر و پسرها درگير آن هستند. اين باور در ميان نسلهاي قديميتر به وضوح وجود داشت و با اينکه تقريباً از تمام بوتههاي آزمون، ناکام و سرافکنده بيرون آمد، امتداد آن، به اشکال جديد و فرمهاي ديگر در ميان نسل حاضر هم خود را نشان ميدهد!
باور همسر خود را بعد از ازدواج تغيير ميدهيم و او را با توجه به سليقه و عقايد خود، به شکل جديدي که ميخواهيم، در ميآوريم، يعني انسان را موجودي مانند مجسمه تصور کردن که از جنس سنگ است و ميتوان آن را به هر شکلي تراش داد! انسان موجودي انتخابگر است که در شرايط فرهنگي اجتماعي خاصي رشد کرده و عقيده و نظر دارد و قبل از ازدواج، عمري را با سليقه و باورهاي خود زندگي کرده و شخصيتش تا حدود زيادي شکل گرفته است.جالب است که در کمتر تعامل يا حتي معاملهاي، چنين ديدگاهي وجود دارد.
بدبختشان نکنيد همان طور که جوانان بايد يک سري مهارت هاي پيش از ازدواج را براي ساختن يک زندگي مشترک موفق فرا بگيرند، خانواده ها هم بايد با يک سري مهارت ها آشنا باشند. گاهي ديده مي شود خانواده ها به خاطر دلسوزي زيادي که نسبت به فرزندشان دارند، رفتارهاي اشتباهي انجام مي دهند و به عاقبت آن فکر نمي کنند. يک نمونه از اين رفتارهاي اشتباه، توجه نکردن به ظاهر خواستگار فرزندشان است.
معمولا چنين خانواده هايي به اين فرض اميد مي بندند که فرد با توجه به فرهنگ و اصالت خانوادگي اش، تغيير مي کند. در صورتي که وقتي شخصيت فردي در نوجواني و جواني شکل گرفته باشد، به شدت تغيير آداب و رفتار براي او سخت خواهد بود. آدم مي شود! گاهي پدر و مادري که خودشان در تربيت فرزندشان کوتاهي کرده اند، براي فرزندشان به سراغ همسراني مي روند که آن همسر، فرزندشان را تربيت کند.
نکته جالب اين است که اين رفتار بيشتر از سوي پدر و مادر پسرها ديده مي شود در حالي که در ازدواج، به اين دليل که معمولا دختر از پسر کوچک تر است، اين دخترها هستند که از رفتارهاي همسرشان الگو مي پذيرند. بنابراين اين توقع پدر و مادر که فرزندشان بعد از ازدواج اصلاح شود، توقع بسيار نابه جايي است.
براي مثال، پدر و مادري که فکر مي کنند پسر معتادشان يا پسري که اهل کار نيست و روابط نامناسبي دارد، با ازدواج درست مي شود، توجه کنند که به دليل بي انگيزگي چنين افرادي براي تغيير، چنين اتفاقي پس از ازدواج نمي افتد. بنابراين خانواده ها اساسا اين فرضيه را که فرزندمان بعد از ازدواج سر به راه مي شود کنار بگذارند و حداقل دنبال دخترها و پسرهايي نروند که مجبور شوند به دروغ به آن ها بگويند که فرزند ما خوب است و بعد از ازدواج دروغ شان مشخص شود.
اين ها عوض نمي شوند بسياري از ويژگيهاي نامطلوب قابل تغييرند، ولي نه توسط همسر يا ديگران؛ بلکه اين خود فرد است که ميبايست اقدام به تغيير آنها کند. به همين دليل تعدادي از روانشناسان، برخي ويژگيهايي را که اغلب قابل تغيير نيستند، فهرست کردهاند و توصيهشان اين است که به دليل تأثير سوء اين ويژگيها بر خود فرد و طرف مقابل، بهتر است از وارد شدن به اين حوزهها کلاً خودداري شود، اين ويژگيها مختصراً عبارتند از:
– اعتياد: بدين علت که مصرف مواد مخدر و اعتيادآور، شخص را به صورت يک برده در مي آورد و قابليت او را براي درک و احساس به شدت مختل ميکند.
– خشم شديد و غير معمول: باعث ميشود ديگران تا آخر عمر از شخص وحشت داشته باشند و توسط خشم او کنترل شوند.
– کنترل و سختگيري زياد: باعث ميشود هرگز احساس آزادي عمل و رفتار، و امکان شکوفايي استعدادها و خلاقيتها وجود را نداشته باشد.
– عدم شکلگيري شخصيت بالغ در فرد: اغلب منجر به عدم مسۆوليتپذيري مالي و اقتصادي، غير قابل اعتماد بودن و بيهدفي و بيانگيزگي در طول زندگي ميشود. به اين موارد بالا ميتوان اختلالات جنسي، داشتن دوران کودکي پرآسيب، داشتن روابط التيام نيافته (با همسر يا نامزد قبلي) و… را هم اضافه کرد. بنابراين، عقل سليم حکم ميکند هرگز همسري را انتخاب نکنيم که در پي تغيير دادن او هستيم.
تحقيق کنيد در هر شرايطي تحقيق براي ازدواج، کاملا لازم و ضروري به نظر مي رسد و نبايد براي چنين امر مهمي فقط به ظاهر افراد يا ويژگي هاي خانوادگي اکتفا کرد. تحقيق کردن با آشنا بودن با خانواده طرف مقابل هيچ منافاتي ندارد. اين که يکي از خانواده ها فکر مي کند چون خانواده طرف مقابل را مي شناسد پس نيازي به تحقيق نيست يک اشتباه بسيار بزرگ است که ممکن است باعث مشکلات زيادي در زندگي فرزندشان شود.
به نظر من تحقيقات بايد بسيار سختگيرانه باشد و هر خواستگاري را بايد در ۵ مرحله مورد تحقيق قرار داد که به ترتيب تحقيق از: دوستان نزديک و صميمي، محل تحصيل، محل کار، محل سکونت و اقوام و آشنايان لازم به نظر مي رسد. با اين حال و با چنين تحقيقي اميد مي رود که بتوان به شناخت خوبي از خانواده طرف مقابل و خواستگار دست يافت.
گردآوری و تنظیم : گروه روانشناسی توصیه
منبع : آتا ایران