سرطان در زندگی امروزه شیوع فراوانی پیدا کرده است و تلاش برای یافتن روشهای درمانی موثر که تنها سلولهای سرطانی را از بین ببرد همچنان ادامه دارد. درمانهای فعلی از جمله شیمی درمانی و پرتو درمانی برای سلولهای سالم بدن مضر هستند.
علاوه بر این، این امکان نیز وجود دارد که بعد از این درمانها سرطان بار دیگر عود کند.
زنبور برزیلی به نام «پولیبیا پالیستا» زمانی که مورد حمله شکارچیان وحشی قرار میگیرد برای حفاظت از خود زهری را ترشح میکند که حاوی سم MP۱ بوده و خاصیت ضدسرطانی دارد. عملکرد این سم به صورت انتخابی است. بدین گونه که تنها هدف آن سلولهای سرطانی هستند و به سلولهای سالم آسیبی نمیرساند.
پژوهشگران معتقدند که عملکرد انتخابی این سم مربوط به خواص غشاء سلولی میشود. در غشاء سلولی فسفولیپیدهایی به نامهای فسفاتیدیلسرین (PS) و فسفاتیدیل اتانل آمین (PE) وجود دارند که محل آنها در سلولهای سالم در بخش درونی غشاء رو به داخل بوده و در سلولهای سرطانی در بخش خارجی غشاء رو به بیرون است.
پژوهشگران به منظور شناسایی عملکرد سم MP۱ آزمایشی را روی مدلهای آزمایشگاهی غشاء سلولی به انجام رساندند و این غشاها را در معرض سم MP۱ قرار دادند. نتایج حاکی از آن بود که حضور PS سبب میشود اتصال MP۱ به غشاء سلولی به مقدار ۷ تا ۸ برابر تقویت شود. این در حالیست که PE به سم MP۱ کمک میکند تا سریعتر در غشاء اختلال ایجاد کند. سوراخهایی که این سم در حضور PE در غشاء سلولها ایجاد کرد ۲۰ تا ۳۰ برابر بزرگ تر بود.
منبع : http://iraneconomist.com