بیماری قلبی به دستهای از بیماریها اطلاق میشود که بر قلب اثر میگذارند از عفونت گرفته تا نقایص ژنتیکی و بیماریهای عروقی. اکثر بیماریهای قلبی که هم اکنون عامل درجهی مرگ و میر در کل جهان هستند، با تغییر شیوهی زندگی قابل پیشگیری هستند.
میزان شیوع بیماری های قلبی
هنگامی که به بیماری قلبی فکر میکنید ممکن است مردی میان سال و چاق را تصور کنید که دستش روی قفسه سینه است و از درد به خود میپیچد. اما بنا به آمار موجود این تصور همهی ماجرا نیست. در واقع بیماری قلبی اولین عامل مرگ و میر در سراسر جهان و در بین زنان و مردان تمام نژادهاست.
بیماری کرونری قلب، یا انسداد عروق قلب یکی از شایعترین بیماریهای قلبی است. حدود 600 هزار نفر در ایالات متحد هرساله در اثر این بیماری جان خود را از دست میدهند که یک چهارم کل مرگ و میر در این کشور است. هر سال 715 هزار آمریکایی دچار حملهی قلبی میشوند. 15 درصد کسانی که به حملهی قلبی دچار میشوند در اثر همین بیماری میمیرند. بیماری قلبی بر سفیدپوستان و آمریکایی آفریقاییها بیشترین اثر را دراد و 24 درصد مرگ و میر آنها در اثر بیماری قلبی است. آسیاییها و ساکنان جزایر اقیانوس در رتبه سوم قراردارند و 22.5 درصد مرگ ومیرشان در اثر بیماری قلبی است. جوامع اسپانیایی و ساکنان آلاسکا حدود 20.8 درصد مرگ و میر در اثر بیماری قلبی دارند.
بیش از 80 درصد مرگ ومیر در اثر بیماریهای قلبی در کشورهای فقیر و متوسط از نظر درآمد روی میدهد. تعداد افرادی که هر ساله برای درمان بیماری قلبی به بیمارستان مراجعه میکنند حدود 3.7 میلیون نفر است. این افراد بطور متوسط حدود 4.6 روز در بیمارستان میمانند. 12.4 میلیون نفر برای بیماریهای قلبی هر ساله به پزشک مراجعه میکنند. کل هزینهی اقتصادی بیماریهای قلبی حدود 313 میلیارد دلار است. که 192 میلیارد درلا آن هزینه درمان مستقیم و 121 میلیارد دلار آن هزینههای غیرمستقیم این بیماری (مربوط به مرگ و میر) تشکیل میدهد.
و این جدا از 135 میلیون دلاری است که انجمن قلب آمریکا هر ساله برای تحقیق در مورد بیماریهای قلبی صرف میکند.
اثر جنسیت بر بیماری قلبی
بیماری قلبی اولین عامل مرگ و میر در بین زنان و مردان است، اما احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی در زنان بیشتر از مردان است. در واقع در طی 30 سال گذشته زنان بیشتر از مردان در اثر بیماری قلبی جان خود را از دست دادهاند. همچنین پس از حملات قلبی زنان به احتمال بیشتری نسبت به مردان میمیرند. اما چرا چنین است؟ احتمالاً به دلیل اشتباه در تشخیص پزشکان یا سهلانگاری زنان در مورد علائم بیماریهای قلبی است که از جملهی این علائم، درد قفسه سینه، درد بازو، پشت،گردن یا ناحیه بالای معده، کوتاه بودن تنفس، تهوع، غش و ضعف و عرق سرد.
عوامل خطرساز
حتی دارا بودن یکی از عوامل خطر بیماری قلبی، احتمال ابتلا به این بیماریها را دو برابر میکند. برآورد میشود که حدود نیمی از بزرگسالان دستکم یکی از عوامل خطر را دارا هستند. آیا شما نیز این عوامل خطر را دارید:
فشارخون بالا : 75 درصد کسانی که دچار نارسایی قلبی هستند، فشارخون بالا دارند. و نیمی از افراد مبتلا به فشارخون بالا، آن را کنترل و درمان نمیکنند.
کلسترول بالا : شانس ابتلا به بیماری قلبی در افراد با کلسترول بالا دو برابر افرادی است که کلسترول معمولی دارند.
دیابت : شانس ابتلا به بیماری قلبی در افراد دیابتی دو برابر افراد معمولی است.
افسردگی : افراد مبتلا به افسردگی نسبت به افراد معمولی حدود 25 تا 40 درصد بیشتر در خطر ابتلا به بیماری قلبی قراردارند.
چاقی : بیماری کرونری قلب در افراد چاق 10 برابر بیشتر است. چاقی به معنای دارا بودن توده بدنی (BMI) بالاتر از 30 است. 20 درصد کودکان بالای 5 سال و 35 درصد بزرگسالان در آمریکا چاق هستند.
رفتارهایی که خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش میدهند:
سیگار کشیدن : افراد سیگاری در مقایسه با افراد غیرسیگاری دو تا 4 برابر بیشتر به بیماریهای قلبی مبتلا میشوند.
ورزش نکردن : افرادی که ورزش نمیکنند در مقایسه با افرادی که به طور مرتب ورزش میکنند با احتمال 50 درصد بیشتر به بیماری قلبی دچار میشوند.
نوشیدن الکل : افرادی که الکل مینوشند دو برابر افراد معمولی به حملات کشندهی قلبی دچار میشوند.
پیشگیری بهتر از درمان
خوشبختانه کنترل این عوامل خطرساز میتواند احتمال ابتلا به حملات قلبی و سکته را تا 80 درصد کاهش دهد. به این منظور
رژیم غذایی صحیح پیش بگیرید : غذاهای کم چربی، کم کلسترول، کم نمک و کم شکر بخورید و از میوهجات و سبزیجات، حبوبات و غلات کامل به جای گوشت و لبنیات استفاده کنید.
ورزش کنید : حداقل روزی 30 دقیقه و 5 بار در هفته فعالیت بدنی متوسط داشته باشید.
استرستان را کم کنید : مدیتیشن کنید، با دوستانتان وقت بگذرانید، به اندازهی کافی بخوابید و اگر لازم است با پزشک مشورت کنید.
سیگار را کنار بگذارید : همین امروز!
فشارخون، کلسترول، دیابت و وزنتان را تحت نظر داشته باشید و کنترل کنید و برای درمان آن با پزشک مشورت کنید.
گردآوری و تنظیم : گروه سلامت توصیه
منبع : پارسی طب