قالب وردپرس قالب وردپرس آموزش وردپرس قالب فروشگاهی وردپرس وردپرس
سرخط خبرها
خانه / سلامت / 7توصيه براي پيشگيري از سرطان ها و تشخيص زودرس آن ها

7توصيه براي پيشگيري از سرطان ها و تشخيص زودرس آن ها

سرطان نيز مانند بيماري هاي عروق كرونر قلب يك بيماري قابل پيشگيري است . به طوريكه 80 درصد كل سرطان ها با شيوه زندگي و عوامل محيطي در ارتباط هستند . در ابتلا به سرطان عوامل مختلفي دخالت دارند.
بسياري از عوامل ايجادكننده سرطان، عوامل محيطي هستند كه به راحتي قابل اجتناب ميباشند، ولي عوامل ديگري نيز مثل عوامل ژنتيكي در ايجاد سرطان نقش دارند كه تغيير در آنها تا حد زيادي از حيطه قدرت كنترل بشر خارج است.

 

 پيشگيري از سرطان ها

با انجام راهنماييهاي اين نوشتار ميتوانيد به مقدار قابل توجهي احتمال ايجاد سرطان را در خود كاهش دهيد.

1- استعمال سيگار و دخانيات را ترك كنيد.

سرطان ريه كه سرطان نسبتاً شايعي بوده و درمان آن نيز مشكل است، رابطه بسيار نزديكي با مصرف دخانيات دارد. 90 % سرطان هاي ريه و 83 % مرگ و مير ناشي از سرطان ريه در اثر استعمال دخانيات است.
كساني كه دخانيات استعمال نميكنند، به ميزان بسيار كمتري نسبت به معتادين به دخانيات، به سرطان ريه دچار ميشوند. ميزان متوسط كاهش طول عمر سيگاري ها 8 سال است. براي آنهايي كه در ميانسالي فوت مي كنند ( 35 – 69 سالگي) اين ميزان حدود 22 سال است.

سرطانهاي ديگري هم هستند كه ارتباط آنها با استعمال دخانيات به اثبات رسيده است. از آن جمله مي توان سرطانهاي دهان، گلو، حنجره، مري، مثانه و پانكراس را نام برد. درمان اين سرطانها هم به نوبه خود مشكل و گاه ناممكن است. بهتر است هرگز سيگار نكشيد. اگر به استعمال دخانيات اعتياد داريد، هم اكنون آن را قطع كنيد. بدن شما ميتواند بعد از قطع سيگار، كم كم صدمات ايجادشده را ترميم نمايد، به شرط آنكه به مرحله بحراني نرسيده باشد. به خاطر داشته باشيد دود ناشي از استعمال دخانيات براي اطرافيان شما نيز بسيار خطرناك و مضر است. بنابراين سعي كنيد از استعمال دخانيات اجتناب كرده و از دود سيگار هم دوره كنيد.

2- از تماس زياد با نور خورشيد بپرهيزيد.

سرطان پوست كه يكي از شايعترين سرطانها ميباشد ارتباط ثابتشدهاي با ميزان تابش اشعه خورشيد به بدن دارد. تماس طولاني مدت و شديد با نور آفتاب به خصوص در افرادي كه پوست روشن داشته و به سرعت دچار آفتابسوختگي ميشوند، ميتواند زمينهساز ايجاد سرطانهاي مختلف پوستي گردد. بنابراين سعي كنيد تا حد امكان خود و كودكانتان را از تابش شديد آفتاب محافظت نماييد.
دستورهاي ساده زير در اين راه به شما كمك ميكند:
– در تابستان و در ساعات تابش شديد آفتاب ( 11 صبح تا 4 بعداز ظهر) از مكانهاي سايهدار استفاده كنيد.
– در آفتاب از كلاه و لباسهاي داراي پوشش كامل استفاده نماييد.
– زماني كه در آفتاب به سر ميبريد از كرمهاي محافظ پوست جهت پوشاندن قسمتهاي باز بدنتان استفاده كنيد.
-در زمان هاي آفتابي از عينكهاي آفتابي استاندارد استفاده كنيد. لازم به توضيح است كه عينك هاي آفتابي قلابي باعث صدمات جبران ناپذيري به چشم مي شوند.

3- تغذيه مناسب داشته باشيد.

تغييرات اجتماعي در كشور ايران و بسياري از كشورهاي منطقه، طي 30 سال اخير، وضع سلامت مردم را مورد دستخوش و دگرگوني قرار داده است. تغيير سنت هاي گذشته و شيوه هاي جديد زندگي به تغيير در الگوهاي غذايي از جمله افزايش دريافت چربي هاي اشباع و كاهش دريافت ميوه و سبزي منجر شده، كه اين امر موجب افزايش شيوع بيماري هاي غيرواگير مانند بيماري هاي قلبي عروقي، سرطان، ديابت و … شده است. نقش تغذيه در ايجاد تعداد زيادي از سرطانها به اثبات رسيده است. رژيم غذايي ناصحيح در دست كم، 35 درصد از كل موارد سرطان ها دخالت داردكه اين رقم در زنان به 50 درصد مي رسد. بنابراين سرطان از جمله بيماري هايي است كه تغذيه صحيح در پيشگيري و درمان آن مي تواند نقش مهمي داشته باشد. به عنوان مثال افرادي كه كمتر از پنج بار در روز ميوه و سبزي مصرف مي كنند بيشتر در معرض خطر سرطان هاي دستگاه گوارش قراردارند. سبزيجات و ميوه ها با داشتن مواد آنتي اكسيدان و همچنين فيبر فراوان نقش مهمي در پيشگيري از سرطان ها ايفا مي كنند. غذاهاي پرچربي به خصوص غذاهاي حاوي چربي حيواني، غذاهاي سرخشده يا كبابي شده، غذاهاي نمكسودشده و نيز مواد غذايي كپك زده، مي توانند در ايجاد سرطان نقش داشته باشند. از طرف ديگر مصرف غذاهاي كمچربي، انواع سبزي و ميوهها و غذاهايي كه حاوي فيبر فراوان هستند، ميتواند در جلوگيري از ايجاد بسياري از سرطانها بخصوص سرطان هاي دستگاه گوارش نقش جدي ايفا نمايد. از اين رو سعي كنيد رژيم غذايي خود را مطابق آنچه كه ذكر شد اصلاح نماييد.
• چند توصيه تغذيه اي به منظور پيشگيري از سرطان:
1. افزايش مصرف روزانه ميوه ها و سبزي ها در برنامه غذايي روزانه ( حداقل پنج بار درروز) – انتخاب ميوه ها و سبزي هاي رنگي( سبز تيره و نارنجي) – مصرف ميوه ها و سبزي ها همراه با غذا يا به عنوان ميان وعده
2. كاهش مصرف غذاهاي پر چرب (كره، لبنيات پرچرب، كله پاچه، گوشت هاي قرمز، روغن جامد و سس مايونز)
3. كاهش مصرف گوشت هاي فرآيندي مانند سوسيس و كالباس (به دليل تركيبات نيتراتي كه به عنوان نگهدارنده و رنگ دهنده به آن اضافه مي شوند)
4. طبخ صحيح غذاها و پرهيز از مصرف زياد غذاهاي سرخ شده
5. كاهش مصرف غذاهاي شور به دليل نقش آن در سرطان معده
6. استفاده از نان هاي تهيه شده از دانه كامل و غلات سبوس دار

4- به طور منظم ورزش كنيد.

ورزش با افزايش قدرت سيستم ايمني بدن و همچنين كاهش استرس و افسردگي و همچنين كاهش وزن باعث پيشگيري از بسياري از سرطانها مي شود. همچنين افراد ورزشكار معمولاً كمتر سيگاري بوده و از يك رژيم غذايي متعادل پيروي مي كنند. ورزش روزانه بمدت 30 دقيقه (مثلاً پياده روي با شدت متوسط) چنانچه به طور منظم انجام شود، باعث تنظيم وزن و پيشگيري از بسياري از بيماريها از جمله سرطان مي گردد. سعي كنيد با حفظ تعادل در رژيم غذايي و نيز فعاليت خود، وزن بدنتان را به حد ايدهآل برسانيد

ورزش حتي در بيماران سرطاني بسيار مفيد بوده و باعث بهبود كيفيت زندگي و بهبود عملكرد ارگانهاي حياتي آنها مي شود.

5- از مصرف الكل بپرهيزيد.

مصرف الكل DNA سلولي مي شود. مصرف الكل در ايجاد بسياري از سرطانهاي دهان، گلو،  الكل باعث صدمه زدن به حنجره، مري، روده، كبد و لوزالمعده نقش دارد. مصرف الكل به همراه استعمال دخانيات احتمال ايجاد سرطان را به مراتب افزايش خواهد داد. هيچ مدرك ثابت شده پزشكي وجود ندارد كه تاييد كند مصرف اين قبيل نوشيدنيها براي انسان سود دارد . بنابراين هرگز به مشروبات الكلي نزديك نشويد.

6- به علائم هشداردهنده سرطان توجه كنيد.

سرطان در ابتدا يك بيماري محدود و كوچك است كه اگر به موقع تشخيص داده و درمان شود، شانس بهبود كامل آن بسيار زياد ميباشد. توجه به علايم كوچكي كه در ابتداي ايجاد سرطان پيدا ميشوند، ميتواند باعث تشخيص زودهنگام سرطان گردد. در ادامه، مجموعه علائمي كه ميتوانند نشانگر شروع بسياري از سرطانهاي شايع باشند، ذكر شده است. با پيدايش هركدام از اين علايم يا هرگونه يافته غيرطبيعي ديگري كه بيش از دو هفته از ايجاد آن گذشته و بهبود نيافته است، جهت بررسي به پزشك مراجعه كنيد. توجه داشته باشيد كه در بسياري از موارد، اين علايم ناشي از سرطان نيست بلكه علامت يك بيماري خوشخيم ميباشد، ولي تشخيص اين نكته با پزشك است، بنابراين هرگز مشورت با پزشك را فراموش نكنيد.
– تغيير در عادات دفع مدفوع يا ادرار مثل يبوست يا اسهال غيرطبيعي به مدت طولاني، وجود خون در مدفوع، اختلال دفع ادرار و وجود خون در ادرار
– زخمي كه پس از دو هفته بهبود نيابد.
– تغيير در اندازه، شكل و رنگ زگيل يا خالهاي موجود در بدن
– ايجاد توده يا برآمدگي در پستان يا هر نقطه ديگر بدن
– خونريزي يا ترشح غيرطبيعي دستگاه تناسلي زنانه يا مجاري طبيعي بدن
– اشكال در بلع غذا
– سرفههاي مداوم يا گرفتگي صدا

7- معاينات پزشكي را جدي بگيريد.

بايد توجه داشت كه بسياري از سرطانها تنها با معاينه پزشكي و آزمايشهاي تكميلي تشخيص داده م يشوند. عمدهترين سرطانهايي كه ميتوان با معاينه و آزمايشهاي پزشكي در مراحل اوليه آنها را تشخيص
داد و درمان كرد، شامل سرطانهاي پستان، دهانه رحم و روده بزرگ ميباشد.

سرطان پستان: تمامي خانمها بعد از سن بيستسالگي بايد ماهانه پستانهاي خود را معاينه كنند. خانمهاي بين  20 تا 40 سال بايد هر 3 سال توسط پزشك معاينه پستان  شوند. خانمها از سن 49 – 40      هر 1 -2 سال بايستي ماموگرافي شده و بعد از 50 سالگي بايستي سالیانه  ماموگرافي شوند.  (ماموگرافي يك نوع عكسبرداري ويژه از پستان است كه در تشخيص زودرس سرطان هاي پستان كمك شاياني مي كند.)
سرطان دهانه رحم: تمام زنان ازدواج كرده بايد سالانه تست سرطان رحم (پاپ اسمير) را انجام دهند. براي انجام پاپ اسمير ميتوانيد به پزشك متخصص زنان يا كارشناس مامايي مراجعه نماييد.

سرطان روده بزرگ: مراجعه سالانه تمامي افراد بالاي چهل سال براي معاينه پزشكي از جهت سرطان  روده بزرگ و انجام تست خون در مدفوع بعد از پنجاه سالگي و نيز كولونوسكوپي هر 5 – 3 سال پيشنهاد شده  است.
با انجام معاينه و آزمايشهاي فوق در گروههاي سني ذكرشده، ميتوان سرطانهاي مذكور را تا ميزان زيادي در مراحل اوليه تشخيص داده و با درمان بموقع بهبود قطعي را بدست آورد.
در آخر به خاطر داشته باشيد كه : انجام مراحل 7 گانه بالا، شما را در مقابل ابتلا به تمامي سرطانهاي شناخته شده بيمه نميكند ولي مي تواند به ميزان بسيار زيادي از ابتلا به سرطانهاي شايع جلوگيري كرده و يا در درمان موفق آنها به شما كمك كند. بايد دانست كه سرطان گرچه بيماري خطرناكي است اما در بسياري از موارد در مراحل اوليه قابل درمان است. بنابراين هيچگاه از ترس احتمال تشخيص سرطان، از مراجعه به پزشك خودداري نكنيد.

درباره ی Alim

Alim
دانشجوی مهندسی کامپیوتر گرایش نرم افزار از نویسندگان سایت توصیه هستم و به طراحی سایت و برنامه نویسی علاقه دارم , امیدوارم مطالب مفیدی برای شما فراهم کنم.

مطلب پیشنهادی

روش بند آوردن خون در 10 ثانیه

روش بند آوردن خون در 10 ثانیه

گاهی حوادثی رخ می دهد که منجر به خونریزی قسمتی از بدن میشود در این …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.