واکنش ایران به پس گرفته شدن دعوت سازمان ملل برای شرکت در کنفرانس ژنو 2، اعتراض روسیه به سازمان ملل برای پس گرفتن دعوت خود، توجیه سخنگوی سازمان ملل در این زمینه، درخواست وزیر خارجه انگلیس از ایران در موضوع سوریه و بازتاب اعزام دو ناو جنگی ایرانی به اقیانوس اطلس، از جمله مهمترین مطالب امروز مطبوعات جهان درباره ایران است.
به گزارش «تابناک»، موضوع پس گرفتن دعوت از ایران برای شرکت در کنفرانس بین المللی صلح سوریه از سوی دبیر کل سازمان ملل، مهمترین موضوع مربوط به ایران است که از روز گذشته تاکنون مورد توجه شمار زیادی از مطبوعات بین المللی قرار گرفته است.
خبرگزاری فرانسه واکنش ایران به این اقدام بان کی مون را مورد توجه قرار داده و می نویسد از دید ایران، این اقدام تحت فشار انجام گرفته است. این خبرگزاری به نقل از محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران می نویسد: «ما متأسفیم که بان کی مون، تحت فشار دعوت خود را پس گرفته است. این موضوع که آقای بان شجاعت ارائه دلایل واقعی پس گرفتن این دعوت را ندارد نیز باعث تأسف است. این رفتار، شأن دبیر کل سازمان ملل را تحت تأثیر قرار می دهد». خبرگزاری فرانسه اشاره می کند که اقدام بان در پس گرفتن دعوت خود از ایران، در پی اعمال فشار از سوی آمریکا و گروه های اپوزیسیون سوریه رخ داده است.
موضع روسیه در این زمینه نیز در شمار زیادی از مطبوعات و رسانه ها بازتاب یافته است. روزنامه «چاینا دیلی» از جمله مطبوعاتی است که به این موضوع پرداخته و می نویسد از دید وزیر خارجه روسیه، تصمیم سازمان ملل برای حذف ایران از کنفرانس صلح سوریه، اشتباه بوده است. سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه گفته تصمیم سازمان ملل در پس گرفتن دعوت از ایران، اقدامی اشتباه بوده؛ اگرچه یک «فاجعه» به شمار نمی رود. لاوروف افزوده: «منافع این حرکت، حضور ایران را – همچون همه دیگر کشورهای منطقه – ضروری می سازد». با این حال، وی تأکید کرده روسیه همه تلاش خود را برای حل و فصل سیاسی بحران سوریه به کار می بندد.
اما پس از این انتقادات، سازمان ملل درصدد توجیه اقدام خود برآمده و یکی از سخنگویان این سازمان، مواردی را به عنوان دلیل پس گرفته شدن دعوت از ایران بیان کرده است. به نوشته «تایمز اسرائیل»، سخنگوی سازمان ملل اظهار داشته بان کی مون به تفاهمی شفاهی با ایران بر سر حمایت از بیانیه ژنو 1 دست یافته بود و همین امر بود که موجب شد در ابتدا ایران به کنفرانس مونترو دعوت شود. «فرحان حق» افزوده بان بر این تصور بوده که در پی ارائه این تضمین شفاهی از سوی ایران، جمهوری اسلامی حاضر خواهد شد به طور رسمی و مکتوب نیز حمایت خود را از بیانیه ژنو 1 اعلام کند؛ اما این امر رخ نداده و سبب پس گرفتن دعوت از ایران شده است.
در مطلبی دیگر درباره سوریه، خبرگزاری «رویترز» اظهارات وزیر خارجه انگلیس را مورد توجه قرار داده که درخواست هایی را درباره سوریه از ایران مطرح کرده است. به نوشته این خبرگزاری، ویلیام هیگ از ایران خواسته از حمایت نظامی از دولت سوریه دست برداشته و به جای آن، از تلاش ها برای برقراری صلح در این کشور حمایت کند. وی با بیان اینکه حضور و مشارکت ایران در هرگونه تفاهم نامه صلح مربوط به سوریه بسیار اهمیت دارد، اظهار داشته ایران باید در سیاست خود در قبال سوریه بازنگری انجام دهد. هیگ افزوده: «ما همواره سعی در اقناع خواهیم داشت؛ اما در نهایت، این به نفع ایران است که در سوریه صلح برقرار باشد و به همین دلیل، ما از ایران می خواهیم از این فرصت استقبال کند».
در نهایت، خبر اعزام ناوهای جنگی ایران به اقیانوس اطلس، از جمله دیگر موضوعاتی است که بسیار در سطح بین المللی مورد توجه قرار گرفته است. خبرگزاری «آسوشیتدپرس» به نقل از منابع خبری ایرانی می نویسد دو ناو جنگی ایران روز سه شنبه به سوی اقیانوس اطلس به حرکت درآمده اند و اشاره می کند که این نخستین مأموریت نیروی دریایی ایران در این اقیانوس به شمار می رود. آسوشیتدپرس این اقدام را در راستای نمایش قدرت خود در منطقه خاورمیانه و همچنین فراتر از منطقه ارزیابی کرده است. قرار است ناوشکن سبلان و ناو هلیکوپتر بر لجستیکی خارک مأموریتی سه ماهه را به انجام برسانند.