اگر میخواهید مادر شوید، اگر میخواهید نوزادی سالم به دنیا بیاورید و اگر دوست دارید خودتان هم پس از زایمان مادری سالم باشید، مراقبتهای قبل از بارداری را نادیده نگیرید.
البته اغلب مادران جوان میدانند چگونه باید در دوران بارداری از خود و فرزند دلبندشان مراقبت کنند، ولی متاسفانه خیلی از آنها از کنترلهای قبل از بارداری غافلند.
دکتر الهه ثناگو، جراح و متخصص بیماریهای زنان و زایمان با اشاره به اهمیت مراقبتهای پیش از بارداری در گفتوگو با جامجم تاکید میکند: همه خانمها باید قبل از بارداری برای کنترل و بررسیهای لازم از نظر وجود مشکلات احتمالی به پزشک متخصص مراجعه کنند.
پزشک نیز باید به کمک معاینات و آزمایشات قبل از لقاح از سلامت کامل مادر مطمئن شود. به گفته وی وجود هر گونه مشکل پزشکی قبل از بارداری باید تشخیص داده شود و کنترلهای لازم در مورد آن صورت پذیرد.
این متخصص بیماریهای زنان و زایمان با اشاره به اهمیت معاینات پیش از بارداری، یادآور میشود: بیمارانی که سابقه فشار خون بالا دارند، افراد دیابتی، کسانی که دچار مشکلات تیروئیدی، قلبی، کلیوی، ریوی، کم خونی، بیماریهای روماتیسمی و… هستند باید قبل از بارداری به منظور کنترل بیماری کاملا بررسی شوند.
دارو مصرف کنیم یا نه؟
به طور حتم برای درمان هر بیماری باید اقداماتی صورت گیرد و در صورت نیاز داروهایی طبق نظر پزشک مصرف شود، اما همیشه در اینباره سوالی برای مادران مطرح است؛ مصرف دارو در دوران بارداری خطرناک است یا نه؟!
دکتر ثناگو با اشاره به اینکه خانمها به هیچوجه نباید در دوران بارداری خود سرانه داروهای خود را قطع کنند، هشدار میدهد: مصرف برخی از انواع داروها حین بارداری الزامی است. بعضی از داروها هم در این دوران با داروهایی امن و مناسب برای جنین جایگزین میشوند؛ مانند داروهای خوراکی قند خون که در دوران بارداری، انسولین جایگزین آن میشود.
به گفته این متخصص زنان و زایمان در اغلب موارد مقدار داروهای تیروئید در دوران بارداری تغییر میکند، پس اگر پزشک میزان مصرف آن را کم یا زیاد کرد، در مصرف مقدار جدید دقت کنید. همچنین بیماران قلبی یا افرادی که دچار درجاتی از نارسایی کلیوی هستند نیز حتما باید قبل و حین بارداری تحت آزمایش و معاینات لازم قرار گیرند، در مورد این بیماران، بارداری حتما باید با اجازه و نظر پزشک باشد.
دردسر بیماریهای مادر برای جنین
مادران دلسوز باید دقت کنند گاهی بیماری آنها گریبان جنین را هم میگیرد. دکتر ثناگو با اشاره به این نکته میگوید: وجود بیماریهای زمینهای مانند دیابت و فشار خون بالا اگر در دوران بارداری کنترل نشود، ممکن است باعث کاهش رشد جنین در رحم و حتی مرگ او شود. به گفته وی این بیماریها علاوه بر جنین برای مادر نیز مشکلاتی جدی ایجاد خواهد کرد. این پزشک متخصص درباره رعایت بهداشت و حفظ سلامت دهان و دندان به مادران هشدار میدهد: قبل از بارداری باید سلامت دهان و دندان بررسی شود و برای درمان پوسیدگیهای دندانی اقدامات لازم صورت گیرد. ثابت شده است عدم رعایت بهداشت دهان و وجود دندانهای پوسیده میتواند باعث زایمان زودرس شود.
خانمهای شاغل و دوستداران ورزش دقت کنند
خیلی از خانمهای باردار، شاغل هستند و باید در این ماهها در محل کار حاضر شوند. به گفته دکتر ثناگو بارداری منعی برای کار کردن خانمهای شاغل نیست، ولی ایستادن به مدت طولانی و انجام فعالیتهای فیزیکی و ذهنی شدید که منجر به خستگی بیش از حد شود میتواند موجب بروز عوارضی مانند زایمان پیش از موعد و حتی بالا رفتن فشار خون حاملگی شود. وی در این زمینه توصیه میکند: در این دوران باید فعالیتهای فیزیکی در حدی باشد که منجر به خستگی بیش از حد مادر نشود. این پزشک متخصص درباره ورزش کردن در دوران بارداری توضیح میدهد: ورزش کردن در دوران حاملگی ممنوع نیست. پس خانمهایی که ورزشکار هستند میتوانند در این ماهها هم به فعالیت ورزشی خود ـ البته با شدت متوسط ـ ادامه دهند.
به گفته دکتر ثناگو، بهترین ورزش برای خانمهای باردار ورزشهای هوازی (ایروبیک) است. اما انجام ورزشهایی که در آنها احتمال زمین خوردن و صدمات فیزیکی وجود دارد، توصیه نمیشود. وی میافزاید: البته ورزش کردن برای گروهی از خانمهای باردار ضرر دارد که تشخیص این مورد با پزشک متخصص است. به گفته دکتر ثناگو رانندگی کردن در این دوران مشکلی ایجاد نمیکند، ولی کمربند ایمنی حتماً باید بسته باشد.
تغذیه در دوران بارداری
تغذیه مناسب یکی از موضوعات مهم و اساسی در این دوران است که معمولاً بیش از بقیه موارد مورد توجه خانمهای باردار قرار میگیرد. دکتر ثناگو در اینباره یادآور میشود: به طور معمول از ۳ ماه قبل و در یک ماه اول بارداری خانمها باید اسید فولیک مصرف کنند. البته به طور معمول مصرف مکملها و انواع ویتامینها در دوران بارداری ضرورتی ندارد. اما در افراد خاص مثل گیاهخواران، کسانی که سوءتغذیه دارند و حاملگیهای دوقلو مصرف آنها الزامی است.
به گفته این متخصص زنان و زایمان از ماه چهارم به بعد مصرف قرص آهن نیز برای تمام خانمهای باردار لازم است.
بیماریهایی در دوران بارداری
خانمهای باردار معمولا از مشکلاتی مانند کمر درد، تهوع، پا درد، معده درد و… شکایت دارند. اما باید بدانیم گاهی خود حاملگی عامل اصلی بروز چنین مشکلاتی است و مادران نباید خیلی نگران شوند.
دکتر ثناگو در اینباره میگوید: ۷۰ درصد خانمهای باردار، درد تحتانی کمر را تجربه میکنند که اغلب، شرایط حاملگی دلیل بروز آن است. ولی در موارد شدیدتر حتما باید از نظر مشکلات ارتوپدی بررسیهای لازم صورت گیرد.
وی به تهوع و استفراغ اوایل دوران بارداری هم اشاره میکند و توضیح میدهد: تهوع و استفراغ اوایل بارداری میان خانمها مشکلی شایع است که ۹۰ درصد تا شروع نیمه دوم حاملگی بهبود مییابد.
منبع : ایرانوج
گردآوری و تنظیم : توصیه