در این مطلب می خواهیم به برجستهترین عوامل محیطی و در واقع سبک زندگی که باعث سرطان میشوند، بپردازیم و راههای پیشگیری از هرکدام را مرور کنیم.
بدون شک رعایت مسائل بهداشتى و انتخاب غذا مىتواند از بروز و پیشرفت سرطانها جلوگیرى کند، مىتوان گفت که بیشتر مرگومیرها مربوط به عدم رعایت تغذیه صحیح است. مطالعات اخیر تغذیه توسط بعضى از کارشناسان حاکى از این است که رعایت دستورات بهداشتی ابتلاء به سرطان را کم مىکند.
راههای ابتلا و پیشگیری از بروز برخی از سرطانها
سرطان روده
* عوامل تشدیدکننده: مصرف زیاد گوشتهاى چرب، غذاهاى خیلى چرب، غذاهاى سرخکرده، چاقى و زیاد وزن.
* عوامل پیشگیری کننده: مصرف میوههای تازه مخصوصا سبزیجات تازه، مصرف گوشت ماهى به جاى گوشتهاى قرمز، حبوبات، غلات، آبپز کردن غذاها (به جاى سرخ کردن).
سرطان معده
* عوامل تشدیدکننده: فشارهاى روحى مخصوصاً براى کسانى که به آسانى مضطرب و عصبانى مىشوند، گوشتهاى نمکزده، گوشتهاى دودی، غذاهاى سرخشده، کنسروهاى بسیار شور، غذاهاى محرّک و ادویهجات محرک.
* عوامل پیشگیری کننده: میوه خام (تازه) مخصوصا لیموترش (مىدانیم که هر 100 گرم لیموترش 60 تا 65 میلىگرم ویتامین ث دارد). سبزیجات تازه مخصوصا جعفرى (هر 100 گرم جعفرى 200 میلىگرم ویتامین ث دارد). مصرف میوه خام (تازه) با غذاهاى روزانه، به صورت دسر. مصرف سیر و پیاز.
ویتامین «ث» از تشکیل نیتروزامینها که سرطانزا هستند، جلوگیرى مىکند. نگهدارى غذا در جاى سرد، زیرا سرما از تبدیل نیتراتها به نیتریت جلوگیرى مىکند.
سرطان کبد
* عوامل تشدیدکننده: مسمومیّت مزمن با الکل، غذاهاى چرب، سرخکرده و محرّک.
* راه پیشگیرى و بازدارنده: مصرف آب میوهها، سبزیجات خام، مایعات خنک کننده مثل عرق کاسنى و شاهتره، آب گوجه فرنگى، نوشیدن مقدار بیشترى آب در 24 ساعت.
سرطان لوزالمعده
* عوامل تشدیدکننده: مصرف الکل، خوردن قهوه مخصوصاً غلیظ آن، گوشتهاى چرب به خصوص گوشت قرمز.
* راه پیشگیرى: مصرف مقدار بیشترى آب در 24 ساعت، خوردن سبزیجات خام، میوه تازه، مصرف غلات.
* عوامل مؤثر در پیدایش آن: رژیم غنى از چربىهاى اشباع شده، زیرا تولید استروژن را تشدید مىکند، مصرف زیاد هورمونهاى زنانگى، مصرف قرصهاى ضد باردارى به مدت زیاد، مصرف بیش از سه سال داروهاى آرامبخش و ضد اضطراب، دخانیات، چاق شدن بعد از دوران یائسگى شانس ابتلاء را زیادتر مىکند (پس همیشه لاغر باشید).
* راه پیشگیرى: کم کردن مصرف چربى و غذاهاى چرب مخصوصا در دوران یائسگى، پرهیز از غذاهاى چرب و سرخ کرده.
سرطان رحم
* عوامل تشدیدکننده: غذاهاى چرب حیوانى، به کار بردن استروژن به مقدار زیاد و یا حتى کم.
* راه پیشگیرى: خوددارى از مصرف استروژن، پرهیز از غذاهاى چرب مخصوصا چربىهاى حیوانى.
سرطان پروستات
* عوامل تشدیدکننده: مصرف تستوسترون، چاقى و اضافى وزن مخصوصا بعد از 45 سالگى، مصرف غذاهاى چرب حیوانى، غذاهاى سرخ شده.
* عوامل بازدارنده: کمک ردن گوشت مخصوصا گوشت قرمز از برنامه غذایى، حذف هورمونها مخصوصا تستوسترون، مصرف غذاهاى خنک مثل عرق کاسنى و شاهتره، سوپ جو، سبزیجات، میوهجات.
سرطان ریه
* عوامل تشدیدکننده: مصرف سیگار مخصوصا سیگارهاى قطراندار. این امر حتى براى افرادى که در نزدیکى معتادین هستند هم خطرناک است.
* عوامل بازدارنده: خوددارى از خوردن غذاهاى خیلى داغ، سرخ کرده و ادویهجات محرک، قطع سیگار.
سرطان مرى
* عوامل تشدیدکننده: مصرف الکل، سیگار، غذاهاى خیلى داغ، سرخکردنىها و ادویهجات محرک.
* عوامل بازدارنده: قطع سیگار، نوشیدن آب زیاد، آب گوجه فرنگى، آب میوه جات.
با توجه به مطالب فوق غذاى محرک مثل سرخکردنىها، غذاهاى چرب حیوانى، گوشتهاى نمکزده، هورمونهاى مردانه و زنانه و بسیارى از عوامل دیگر از جمله استنشاق هواى کثیف به علت تحریکات ژنتیکى توانسته است عامل سرطانزا محسوب شود.
در کتاب همیشه لاغر و سالم باشید آمده است: مصرف سبزیجات، میوهجات، غلات، حبوبات عوامل مؤثرى در جلوگیرى از پیدایش سرطان محسوب مىشوند. چربىهاى اضافى و مزاحم را با تحرک و فعالیت بسوزانید.
گردآوری و تنظیم : گروه سلامت توصیه
منبع : دکترسلام