کبد بزرگترین عضو داخلی بدن است و نقش حیاتی در هضم غذا ، دفع سموم و مواد زیانآور از بدن دارد. بیماریهای کبدی شامل طیف گستردهای از مشکلات مانند سیروز، هپاتیت، یرقان و … است که بر عملکرد مناسب این عضو اثر منفی دارند.
پرهیز از مواد مخدر و الکل، استفاده به موقع از داروها و واکسیناسیون در مقابل ویروس هپاتیت، به همراه رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی میتواند در پیشگیری از مشکلات کبدی کمک کند. عناصری مانند «روی» نیز برای سلامت کبد ضروری هستند.
روی (Zn) چیست؟
روی، یکی از مواد معدنی ضروری است که در رشد و عملکرد سیستم ایمنی، عصبی و تولیدمثلی نقش مهمی دارد. دانههای گیاهی و حبوبات منابع مهم روی هستند. مکملهای روی نیز برای درمان کمبود روی در بازار موجود است. معمولاً مصرف حدود 2 تا 12 میلیگرم بنا به سن و شرایط هر فرد بطور روزانه توصیه میشود.
ارتباط روی و بیماریهای کبدی
کمبود روی اغلب با بیماری سیروز مرتبط است. در واقع، استفاده از روی سبب بهبود نشانههای عصبی و سوء تغذیه در بیماریهای کبدی میشود. اگر بیماریهای الکلی کبد در اثر کاهش سطح روی در بدن باشد، استفاده از روی به بهبود این بیماریها کمک میکند و از تشکیل رادیکال اکسیژن آزاد پیشگیری میکند و فعالیت آنتیاکسیدانها افزایش میدهد.
عوارض جانبی
استفاده از مکمل روی در حد متوسط معمولاً خطری ندارد. اما گاهی ممکن است نشانههای جزئی از بیخوابی، تهوع و اختلال هاضمه مشاهده شود. بعلاوه، استفادهی طولانی مدت از مکملهای روی ممکن است سبب کاهش عنصر مس در بدن شود. مکملهای روی ممکن است با بعضی از آنتیبیوتیکها مانند تتراسایکلین و کویینولونز و همچنین داروهای ضدتشنج تداخل دارویی داشته باشد.
توجه : مکملهای «روی» بدون نیاز نسخهی پزشک در بازار موجود هستند، اما پیش از مصرف این مکملها به منظورِ درمانِ بیماریهای کبدی بهتر است با پزشک مشورت کنید و در مورد داروهایی مصرفیتان نیز وی را مطلع سازید.
گردآوری و تنظیم : گروه سلامت توصیه
منبع : پارسی طب
تشکر ، بابت مطالب خوبتون من تو فیسبوک مطالب شما را دنبال می کنم.