حتما شما هم تا کنون نسبت به خوردن سبزیجات به دلیل منفعتهای زیاد آن ها تشویق شده اید، اما برخی از ما شاید دوست نداریم در کنار غذ ا از سبزی هم استفاده کنیم . سه تحقیق جدیدا مشخص کرده اند که یک عنصر شیمیایی به اسم نیترات که در سبزیجاتی مانند اسفناج، کاهو و کرفس پیدا می شود می تواند به سلامت قلب و کاهش ریسک مرض چاقی و دیابت کمک کند.
این سه تحقیق توسط محققانی از دانشگاه های کمبریج و ساوتهمپتون انگلستان انجام گرفته اند.
در نخستین مطالعه که به سرپرستی دکتر اندرو موری از دانشگاه کمبریج انجام گرفته و در روزنامه FASEB منتشر شده است، محققان دریافتند که مصرف زیاد سبزیجات غنی از نیترات، می تواند تولید هورمونی به نام اریتروپویتین که توسط کبد و کلیه ها ساخته می شود را کاهش دهد. این هورمون تعداد گلبول های قرمز را در بدن تنظیم می کند.
این گروه تحقیقاتی توضیح می دهد که در ارتفاعات زیاد یا در بیماری های قلبی و عروقی، بدن در معرض کمبود اکسیژن قرار می گیرد و در جهت افزایش اکسیژن بدن، اریتروپویتین تولید گلبول های قرمز را افزایش می دهد.
اما، تعداد زیاد گلبول های قرمز می تواند سبب افزایش غلظت خون شود. این بدان معناست که اندام ها و بافت های بدن در معرض کمبود اکسیژن قرار می گیرند. زیرا به علت افزایش غلظت خون، خون نمیتواند درون رگ های باریک جریان داشته باشد تا به اندام ها و بافت ها برسد.
حال نتایج تحقیقات گروه نشان می دهد که مصرف زیاد سبزیجات غنی از نیترات می تواند با کاهش تعداد گلبول های قرمز تولید شده، خون را رقیق کند، که می تواند پیامد های مهمی برای سلامتی داشته باشد. دکتر موری می گوید:
ما در تحقیق خود نشان داده ایم که نیترات در رژیم غذایی می تواند مطابق با مقدار اکسیژن موجود و مقدار اکسیژن مورد نیاز سلول ها، به تنظیم کردن رسیدن اکسیژن به بافت ها و سلول ها و استفاده از آن کمک کند.این تضمین کننده آن است که سلول ها و بافت های بدن بدون نیاز به تولید بیش از حد گلبول های قرمز- که می تواند خون را بسیار غلیظ کند و تهدیدی برای سلامتی باشد- برای عملکرد خود مقدار کافی اکسیژن دارند.
کاهش غلظت خون بدون به خطر انداختن رسیدن اکسیژن به سلول ها، می تواند مانع از لخته شدن خون شود و خطر حمله قلبی را کاهش دهد.
علاوه بر این، محققان عنوان کردند که یافته های آنان می تواند به پیدا کردن روش های بهتری برای رسیدن اکسیژن به سلول ها منجر شود، که می تواند به بهبود بیماران در واحد های مراقبت ویژه کمک کند.
نیترات غذایی، بدن در برابر بیماری های قلبی و عروقی محافظت می کند
دومین مطالعه نیز به سرپرستی دکتر موری انجام گرفت، که به تازگی در روزنامه فیزیولوژی منتشر شده است.
در این تحقیق، تیم تحقیقاتی موش ها را به منظور راه انداختن تولید زیاد گلبول های قرمز، در ارتفاعات قرار دادند.
آن ها دریافتند موش هایی که با رژیم غذایی حاوی نیترات تغذیه شدند، همچون افرادی که کمی سبزیجات به رژیم غذایی خود می افزایند، نسبت به موش هایی که با رژیم غذایی فاقد نیترات تغذیه شدند، بهتر در برابر بیماری های قلبی و عروقی محافظت شدند.
این به این دلیل است که نیترات تولید ترکیبی که منجر به گشاد شدن رگ های خونی می شود را افزایش می دهد، و با توجه به تحقیقات انجام گرفته، جریان خون را بهبود می بخشد. آنچه بیشتر اهمیت دارد این است که محققان دریافتند نیترات از پروتئین هایی در سلول های قلبی که برای سلامت قلب بسیار مهم هستند، محافظت می کند.
این تیم تحقیقاتی اظهار می کند:”مکمل های نیترات ممکن است برای افرادی که در ارتفاعات در معرض hypobaric hypoxia هستند یا بیمارانی که با بیماری کمبود اکسیژن در بافت و اختلالات انرژتیک مثل ناتوانی قلب و بیماری انسدادی مزمن ریوی مواجه هستند و یا بیماران بد حال، مفید باشند.”
نیترات، سلول های چربی ‘بد’ را به سلول های چربی ‘خوب’ تبدیل می کند
در سومین مطالعه به سرپرستی لی روبرتس از دانشگاه کمبریج که در روزنامه دیابت منتشر شده است، محققان دریافتند که نیترات، سلول های چربی سفید مضر را در معرض فرآیندی به نام “براونینگ” (به رنگ قهوه ای کردن) قرار می دهد و آن ها را به سلول های بژ (بژ رنگ) تبدیل می کند.
محققان توضیح می دهند که سلول های “بژ” شبیه سلول های چربی قهوه ای “خوب” هستند که چربی را به منظور تولید گرما می سوزانند. مقادیر زیاد چربی قهوه ای با کاهش خطر مرض چاقی و دیابت همراه بوده است، بنابراین این تیم تحقیقاتی فرض می کند که ترکیب نیترات در رژیم غذایی می تواند در برابر این بیماری ها محافظت کند.
بر اساس یافته های این سه پژوهش، دکتر موری اظهار می کند: یافته های بسیار زیادی هستند که نقش نیترات را در کاهش فشارخون و تنظیم متابولیسم بدن، مشخص می کنند.
این مطالعات سه روش دیگر را نشان می دهند که در آن ها تغییرات کوچک در رژیم غذایی می تواند خطر ابتلای مردم به دیابت نوع دو و مرض چاقی را به خوبی کاهش دهد و علائم موجود در بیماری های قلبی و عروقی را به منظور به دست آوردن زندگی سالم تر کاهش دهد.
گردآوری و تنظیم : گروه سلامت توصیه
منبع : دکترسلام