شاید از ذهن شما نیز گذشته باشد که تزریق بوتاکس را تجربه کنید . برای اینکه در این مورد اطلاعات بیشتری داشته باشیم، مصاحبه ای با دکتر هانیه احمدی صورت گرفته است تا به تعدادی از سوالات در این زمینه پاسخ داده شود.
1) بوتاکس چیست و چه سابقه ای در مورد آن وجود دارد؟
بوتاکس یک نوع سم به نام بوتولینوم است که تزریق آن در زیر پوست، سبب فلج شدن عضلات آن ناحیه و از بین رفتن چین و چروک صورت خواهد شد و ظاهری جوان تر را برای مدتی ایجاد خواهد کرد .
سم بوتولینیوم از ترکیبات طبیعی می باشد که ابتدا بعلت خواص سمی مورد توجه قرار گرفت ولی امروزه بعنوان دارو استفاده می شود. این سم ابتدا در مسمومیتهای ناشی از عدم نگهداری صحیح غذا در اوایل قرن نوزدهم میلادی شناسایی شد. در سال ۱۸۲۲ برای نخستین بار تأثیر این سم بر روی سیستم عصبی در اثر مصرف سوسیس شناخته شد. این مسمومیتبوتولیسم (Botulism) نام گرفت.
در سال ۱۸۹۵ باکتری ها بعنوان عامل بوتولیسم شناخته شدند. در دهه ۱۹۶۰ مطالعاتی در مورد اثرات این سم برروی عضلات حیوانات انجام شد. در دهه ۱۹۷۰ این دارو برای اولین بار بر روی بیماران دچار لوچی چشم (استرابیم) آزمایش شد و در سال ۱۹۸۹ توسط سازمان غذا و داروی آمریکا در درمان لوچی چشم و اسپاسم پلکها مورد تأئید قرار گرفت. این ترکیب بعدها توسط شرکت آلرگان تصاحب شد و با نام بوتاکس از اواخر سال ۱۹۸۰ درمان اصلی اسپاسم های موضعی عضلات و در دهه اخیر درمان کمکی مهمی در اسپاسم های عضلانی بزرگسالان و فلج مغزی کودکان بوده است.
2) در چه نواحی تزریق بوتاکس صورت می گیرد ؟ و باید در فواصل زمانی تجدید شود؟
سم بوتولینوم با فلج عضلات زیرپوستی که ایجاد می کند برای صاف کردن چین و چروک های صورت و ایجاد ظاهری جوان تر در افراد استفاده می شود؛ مانند چین و چروک های ناشی از اخم کردن که در بین ابروها یا روی پیشانی ایجاد می شوند و چروک های اطراف چشم و دهان که در موقع خندیدن ظاهر می شوند. . فلجی و بی حسی عضلات صورت کوتاه مدت است و تاثیر آن بعد از سه تا شش ماه از بین می رود، بنابراین برای حفظ اثر این روش باید هر چند ماه یک بار تزریق دوباره صورت بگیرد.
3) آیا تزریق بوتاکس عوارض جانبی و درد به همراه دارد؟
بوتاکس نیز مانند هر داروی دیگری منع های مصرفی دارد که این منع های مصرف عبارتند از: بارداری، شیردهی، وجود بیماری های عصبی- عضلانی و بیماری های پوستی از قبیل اگزما یا پسوریازیس یا وجود عفونت های سطحی پوست در محل تزریق و بالاخره سابقه ی بروز آلرژی نسبت به دارو
تزریق بوتاکس عارضه جسمی مهمی ایجاد نمی کند، اما می تواند باعث افتادگی پلک و فقدان جلوه عضلات صورت و ایجاد حالت انجماد در افراد شود و باید گفت مثل هر تزریق دیگری ممکن است سوزش و قرمزی در محل تزریق ایجاد کند به علاوه در برخی از افراد پس از تزریق بوتاکس، سردرد یا تهوع خفیف یا علائم سرماخوردگی ایجاد می شود.
4) تزریق بوتاکس در چه رده سنی صورت می گیرد؟
تزریق بوتاکس در سنین 30 تا 60 سالگی بیشترین تاثیر را می تواند داشته باشد و چروک های صورت را کاهش بدهد.
5)آیا بوتاکس تنها در رفع چین و چروک صورت موثر است و یا اینکه می تواند باعث جوان سازی و زیبایی پوست شود؟
بوتاکس از ترشح استیل کولین و در نتیجه منقبض شدن ماهیچه جلوگیری می کند و باعث صاف شدن جای چین و چروک می شود .بنابراین نقشی در جوان سازی پوست ندارد.
6) آیا همه می توانند تزریق بوتاکس را انجام دهند؟
به هر حال بوتاکس نیز مانند هر داروی دیگری منع های مصرفی دارد که این منع های مصرف عبارتند از: بارداری، شیردهی، وجود بیماری های عصبی- عضلانی و بیماری های پوستی از قبیل اگزما یا پسوریازیس یا وجود عفونت های سطحی پوست در محل تزریق و بالاخره سابقه ی بروز آلرژی نسبت به دارو.
7) تزریق بوتاکس تنها توسط پزشک متخصص باید صورت گیرد و یا اینکه آرایشگران و پزشکان عمومی دوره دیده هم قادر به انجام این تزریق هستند؟
تزریق این ماده باید با سوزن های بسیار ظریف و توسط فوق تخصص جراح پلاستیک یا متخصص پوست صورت بگیرد. پزشک باید آناتومی عضلات صورت، فیزیولوژی پوست، فیزیولوژی اثر سم و حتی مکانیسم چین و چروک را بشناسد. ضمن اینکه روش تزریق را هم به خوبی یاد گرفته باشد، چرا که اگر تخصص این کار را نداشته باشد، می تواند بیمار را دچار عوارض جدی کند.
8) آیا تزریق بوتاکس باعث چین و چروک بیشتر پوست در آینده می شود؟
مدت اثر تزریق بوتاکس فقط چهار ماه است و بعد از آن اثر این ماده از بین می رود و چین و چروک هایی که از بین رفته بودند، برمی گردند که در برخی از افراد ممکن است این چین و چروک ها تشدید شوند.
9) اگر شخصی ترزیق بوتاکس را تجربه کرد بایدبرای همیشه این تزریق را انجام دهد؟
بوتاکس فقط برای چین و چروک های سطحی و فقط 3 تا 5 بار قابل استفاده است . فواید بوتاکس در هر بار بیشتر از چهار ماه دوام ندارد و افراد فقط مدت دو سال می توانند از تزریق بوتاکس استفاده کنند.زیرا در اثر تزریق متعدد سم بوتولینوم سیستم ایمنی فرد نسبت به سم آنتی بادی (ضد سم) می سازد که این آنتی بادی مانع از اثر سم می شود .
10) و سوال آخر، با توجه به این که خودتان خانم هستید، برای زیبایی بیشتر، ممکن خود شما هم روزی تزریق بوتاکس رو تجربه کنید ؟
نه، اصلا فکر نمی کنم همچین روزی در زندگی، برای من وجود داشته باشد.
گردآوری و تنظیم : گروه زیبایی توصیه
منبع : آکا ایران