با نزدیک شدن به روزهای گرم سال، بازار انواع نوشیدنیهای خنک هم داغ میشود و این هوای گرم همراه با احساس تشنگی باعث میشود، بیشتر از قبل به فکر نوشیدن مایعات خنک باشیم.
تا زمانی که در خانه هستیم معمولا میدانیم باید چه بنوشیم، ولی مشکل وقتی شروع میشود که در فروشگاهها بخواهیم نوشیدنی مناسب را انتخاب کنیم، انواع نوشیدنیها در رنگهای مختلف با بستهبندیهای متنوع و تبلیغات فراوان توجه افراد و بخصوص کودکان را به خود جلب میکند، اما به واقع کدام یک بهترین نوشیدنی است؟
میترا زراتی، کارشناس ارشد علوم تغذیه با اشاره به اهمیت مصرف مقدار کافی مایعات به «جامجم »میگوید: «با وجود این که مصرف مقدار کافی مایعات برای حفظ سلامت بسیار مهم است، اما آنچه بیشتر اهمیت پیدا میکند منبع تامین این مایعات است. گاهی افراد تصور میکنند تنها مصرف آب میتواند نیاز بدن را تامین کند، در حالی که باید بدانیم در کنار آب میتوان از مایعات دیگری نیز استفاده کرد.»
کفیر بنوشید، سالم بمانید
برای انتخاب بهترین و مناسبترین نوشیدنی، باید اطلاعات بیشتر و کاملتری در مورد خواص و مضرات هر یک از آنها داشته باشیم. در حقیقت با وجود این همه تنوع، انتخاب کمی دشوار شده است. بنابراین بهتر است بدانیم هر یک از این نوشیدنیها چه مواد مغذیای را به بدن ما میرساند.
زراتی در این باره توضیح میدهد: «کفیر یکی از نوشیدنیهایی است که تقریبا به تازگی وارد بازارهای ایران شده است. این نوشیدنی اولین بار در قفقاز تولید شده و امروز در دیگر کشورها نیز آن را تهیه میکنند. اگرچه پایه و اساس این نوشیدنی مانند دوغ است، ولی فرآیند تولیدش تفاوتی اساسی دارد. در مراحل پایانی تولید کفیر، باکتریهای پروبیوتیک به آن اضافه میشود چرا محصولات پروبیوتیک دارای مکمل های غذایی مفید برای بدن انسان هستند.»
وی با توضیح این که باکتریهای پروبیوتیک به طور طبیعی در دستگاه گوارش انسان زندگی میکنند، میافزاید: «حتی برخی میگویند در شرایطی که سلامتی کاملا برقرار است، اگر میزان جمعیت میکروبی پروبیوتیک را در روده افزایش دهیم انسان میتواند حتی تا ۱۵۰ سال عمر کند.»
این کارشناس ارشد تغذیه با تاکید بر زمان مصرف محصولات پروبیوتیک میگوید: «هر چه زمان مصرف محصول پروبیوتیک به تاریخ تولید نزدیکتر باشد، جمعیت باکتریها بیشتر و درنتیجه فواید بیشتری نصیب فرد خواهد شد.»
به گفته وی با توجه به خواص محصولات پروبیوتیک توصیه میشود بیشتر از این محصولات استفاده شود.
ماءالشعیر، نوشیدنی انرژیزا
امروزه مصرف ماءالشعیر رواج پیدا کرده است و افراد زیادی تمایل دارند از آن استفاده کنند. زراتی با تاکید بر این که نباید در مصرف ماءالشعیر افراط کرد، میگوید: «ماءالشعیر با طعمهای مختلفی که دارد طرفداران زیادی پیدا کرده، ولی بهتر است دقت داشته باشید به دلیل وجود شکر اضافه در ماءالشعیر ممکن است مشکلاتی در سلامت انسان ایجاد شود. بنابراین هیچ وقت نباید در مصرف ماءالشعیر زیادهروی کرد، اما به طور قطع مصرف آن در مقایسه با نوشابههای معمولی خواص بیشتری دارد.»
وی خاطرنشان میکند: «ماءالشعیر دارای ویتامینهای گروه B است و در نتیجه حالت انرژیزایی دارد. به همین دلیل کودکانی که اضافه وزن ندارند میتوانند از آن استفاده کنند. البته نباید فراموش کرد ماءالشعیر هم گاز دارد و در نتیجه ممکن است عوارض و مشکلاتی ایجاد کند.»
بهترین آبمیوه را انتخاب کنید
آبمیوهها یکی دیگر از انواع نوشیدنیها هستند که افراد زیادی، بخصوص کودکان و نوجوانان به خوردنشان علاقه نشان میدهند. اگرچه همیشه مصرف آبمیوههای طبیعی که در خانه تهیه میشود بهتر است، ولی میان آبمیوههای صنعتی موجود در بازار نیز آبمیوههایی را انتخاب کنید که حاوی گوشت میوه باشد. زراتی در این باره میگوید: «آبمیوههای طبیعی که در خانه تهیه میشود خواص بیشتری دارد، بخصوص برای کودکان و خانمهای باردار مناسبتر است. آبمیوههای صنعتی موجود در بازار نیز معمولا به ۲ شکل شربت و نکتار وجود دارد که بهتر است از انواع نکتارها که حاوی گوشت میوه هستند استفاده کنید. با این کار تا حدی از خواص میوه و فیبر موجود در آن نیز بهره خواهید برد.»
نوشابه را کنار بگذارید
زراتی با تاکید بر این که مصرف نوشابهها اصلا توصیه نمیشود، میگوید: «نوشابهها حاوی شکر هستند و در نتیجه سبب بروز چاقی و اضافه وزن میشوند. علاوه بر این، گاز موجود در نوشابهها نیز مشکلساز خواهد بود.»
وی به وجود فسفر در نوشابه اشاره کرده و میگوید: «دریافت مقدار زیاد فسفر فرد را در معرض ابتلا به پوکی استخوان قرار میدهد. بنابراین نوشابه میتواند احتمال بروز پوکی استخوان را نیز افزایش دهد.»
این کارشناس ارشد تغذیه ضمن نامناسب دانستن نوشابههای رژیمی، میافزاید: «تصور این که نوشابههای رژیمی بیضرر هستند، باور غلطی است که میان مردم شکل گرفته است. در حقیقت با اینکه قند موجود در این نوشابهها جذب نمیشود، اما حاوی فسفر هستند و در نتیجه مصرف آنها باعث بروز مشکلات استخوانی خواهد شد.»
اگر تشنهاید، شیر بنوشید
خوب است عادت کنیم گاهی هنگام تشنگی شیر بنوشیم تا از فواید آن نیز بهره ببریم. زراتی تاکید میکند: «بهتر است گاهی به جای خرید یک بطری کوچک آب، یک پاکت شیر یک نفره تهیه و از آن استفاده کنیم. چون شیر هم کلسیم دارد و هم میتواند میزان مصرف لبنیات را در طول روز افزایش دهد.»
این کارشناس ارشد تغذیه تاکید میکند: «شیرهای طعمدار، قند زیادی دارد، در نتیجه منجر به اضافه وزن میشود و جذب کلسیم را نیز کاهش میدهد. بنابراین بهتر است همیشه از شیرهای خالص استفاده کنیم.»
بنابراین هر وقت در این روزهای گرم به فکر مصرف یک نوشیدنی خنک بودید، تمام فواید و ضررهای آن را بررسی و سپس انتخاب کنید.
منبع : ایرانویج
گردآوری و تنظیم : توصیه