استرس
استرس عبارت است از واکنشهای فیزیکی، ذهنی و عاطفی که در نتیجه تغییرات و نیازهای زندگی فرد، تجربه میشوند. تغییرات میتوانند بزرگ یا کوچک باشند. پاسخ افراد به تغییرات زندگی متفاوت است. استرس مثبت میتواند یک انگیزش دهنده باشد در حالی که استرس منفی میتواند در زمانی که این تغییرات و نیازها، فرد را شکست میدهند، ایجاد شود.
تاریخچه مختصری از استرس
اولین بررسی مفهومی در خصوص جنبه های منفی استرس در انسان توسط فیزیولوژیست بزرگ فرانسوی دکتر کلود برنارد صورت گرفت. وی این بررسی را اصول تعادل پویا نامید . در تعادل پویا ، ثبات در محیط داخلی بدن ، برای بقا ضروری است.به گفته وی : تغییرات در محیط خارجی یا نیروهای خارجی که توازن محیط داخلی بدن را تغییر می دهند سبب واکنش برای حفظ شرایط داخلی جهت ایجاد آرامش و زنده مانده می شود . نمونه هایی از نیروهای خارجی عبارتند از : دما ، غلظت اکسیژن در هوا ، مصرف انرژی ، و حضور شکارچیان ( عوامل خطر انسانی و حیوانی ). علاوه بر این ، بیماری و عوامل تنش زا نیز بر تعادل پویا در انسان و حفط محیط داخلی بدن تاثیر گذارند .
نشانه هاى وجود استرس
احساس افسردگى، بدخلقى، گناه، خستگى.
سردرد، دل درد، اختلال خواب.
خنديدن و گريه كردن بى دليل.
سرزنش كردن ديگران به خاطر چيزهاى ناخوشايندى كه برايتان اتفاق مىافتد.
فقط جنبه منفى چيز ها را ديدن.
مدیریت استرس
شناسایی استرس مداوم و آگاه شدن از اثرات آن بر زندگی ما ، برای کاهش اثرات زیان آور آن کافی نیست. همانطوری که منابع زیادی برای استرس وجود دارد، امکانات بسیاری هم برای اداره آن وجود دارد. ولی آنچه بدان نیازمندیم، تلاش برای تغییر است، تغییر منبع استرس و یا تغییر واکنش نسبت به آن منبع.
بررسي عوامل به وجود آورنده استرس
يک تعريف معقول از استرس روشن مي کند که استرس همان کار و مسووليت زياد يا انتظارات بيش ازحد از شما نيست. اگر استرس همين چيزها بود، امکان نداشت کسي اين کارها را بدون استرس انجام دهد، حال آن که خيلي از افراد کارهاي زياد را بدون ذره اي استرس به پايان مي رسانند.
استرس و كم تحركي عامل خطرساز بروز بيماري هاي قلبي
بنابراين گزارش، برعكس فعاليت هاي جسمي مداوم از طريق انجام براي مثال دو، شنا، دوچرخه سواري و پياده روي قلب و عروق قلبي را از بيماري حفظ مي كند و باعث كاهش چربي خون، قند خون و فشار خون شده و با اتساع عروق خوني توانايي ذخيره سازي قلب را افزايش داده و باعث كاهش اشتها مي شود كه خود عاملي براي كاهش وزن محسوب مي شود.
تاثیر استرس بر زنان باردار و بارداری و راه مقابله با آن
عوامل تنش زاى بيرونى منجر به ظهور استرس در افراد مى شود. ميزان استرس در افراد با شرايط، سن و جنسيت متغير است تا جايى كه تمامى افرادى كه شرايط اقتصادى، اجتماعى و خانوادگى مشابهى داشته و عوامل تنش زاى يكسانى را متحمل مى شوند، لزوماً يكسان پاسخ نمى دهند. بسته به تجربيات گذشته فرد، آرامش درونى و نوع روش مقابله اى كه فرد برمى گزيند. استرس مى تواند با درجه بندى متفاوت در افراد تظاهر پيدا كند. تظاهراتى كه به صورت اضطراب، بى قطعى و تشنج در محيط هاى كار، عدم تمركز و فراموشى، واكنش هاى روان تنى (نظير سردرد) قابل مشاهده است.
استرس ها در بارداری مى توانند باعث انتقال ژن هاى معيوب يا سالم شوند
تحقيقات مشخص كرده اند استرس ها مى توانند باعث انتقال ژن هاى معيوب يا سالم شوند اما در بيشتر موارد با جهش ژن هاى معيوب روبرو هستيم كه جا دارد در اين زمينه در كشور خود ما تحقيقات بيشترى انجام شود.
اختلال استرس پس از ضربه عاطفي چيست؟
اختلال استرس پس از ضربه(PTSD) يك عارضه رواني است كه در آن فرد پس از قرار گرفتن در معرض حادثهاي بسيار دردناك يا تكان دهنده مرتبا آن را در دهن خود دوباره تجربه ميكنند.
مواد غذایی ضد استرس
غذاها می توانند از راه های مختلفی بر میزان استرس تاثیر بگذارند. مثلا بعضی غذاها باعث افزایش سطح سروتونین(ماده شیمیایی که در مغز باعث ایجاد آرامش می شود) در خون می شوند. بعضی غذاهای دیگر باعث کاهش سطح هورمون های کورتیزول و آدرنالین(هورمون هایی که در بدن باعث ایجاد استرس می شوند) می شوند. همچنین بعضی غذا ها نیز با تقویت سیستم ایمنی و کاهش فشار خون، بدن را ازعوارض استرس در امان نگه می دارند. آیا شما غذاهای ضد استرس را می شناسید؟
کاکائو
کاکائو ماده ای است که در شکلات یافت می شود. این ماده سرشار از فلاونوئیدها است که خاصیت آرامش بخش دارد. ماده شیمیایی دیگری به نام فنتیل آمین نیز در کاکائو یافت می شود که به افزایش خلق و خوی مثبت کمک می کند. شما می توانید پودر کاکائو را به اسموتی، کوکی و برانی اضافه یا حتی آن را به صورت شکلات تلخ مصرف کنید. هر چه شکلات تلخ تر باشد، بهتر است (حداقل از شکلات تلخ 70% مصرف کنید) مصرف شکلات های بدون شکر، استرس را از شما دور می کند..
اسفناج
منیزیم موجود در این ماده استرس را از بدن شما دور می کند و موجب کاهش فشار خون می شود.
دانه آفتاب گردان
دانه آفتاب گردان سرشار از فولات است که موجب تولید دوپامین می شود. دوپامین هورمون مغزی است که کمبود آن باعث خستگی و بی حوصلگی و تولید آن توانایی و انرژی بیشتری به بدن می بخشد.
منبع : shefanews.com