هرچه از آغاز به کار دولت تدبیرو امید گذشته ادبیات رییس جمهور شفافتر و صریحتر شده است.
این موضوع بر خلاف تجربههای گذشته است زیرا بر اساس رسمی قدیمی معمولا نامزدهای ریاست جمهوری سعی در افشاگری و بیان نقصانها و کمبودها دارند و به محض تصدی پستها، اندک اندک محافظه کار میشوند و…
حجت الاسلام حسن روحانی پس از تصدی مسئولیت ریاست جمهوری اسلامی ایران و به ویژه در سه ماه اخیر، مواضع صریح و شفافی را در سخنرانیها و گفتوگوهایش اتخاذ کرده است.او میراثدار دولتی است که لیست بدهیهایش از درآمدهایش بیشتر است و جانشین دولتی شده است که در روز پایانی مسئولیتش، اوضاع اقتصادی و سیاسی کشور را به مرز خط قرمزها رسانده بود، این موضوع اگرچه ممکن است باعث میشد تا او با بهانه کردن مشکلات گذشته، پا به راه محافظه کاری بگذارد اما روحانی و تیم وزیرانش سعی کردند تا همزمان با آغاز اصلاحات اقتصادی و سیاسی، مخالفتها و انتقادهای گسترده مخالفان خود را با ادبیات صریح و شفاف پاسخ دهند.روحانی پیش از این در اجلاس داووس و پس از آن در بیشتر قریب به اتفاق سخنانش سعی کرده است به سرمایهگذاران اقتصادی در داخل و خارج از کشور این اطمینان را بدهد که تصمیمات آنی و یک شبه دولت قبل در این دولت تکرار نمیشود و فضا برای سرمایهگذاری، توسعه و رقابت اقتصادی در کشور مهیا خواهد بود.او بارها و بارها تاکید کرده است که ثبات اقتصادی، افزایش سرمایهگذاری و توسعه را منجر میشود و ثبات در اقتصاد نیز به نوبه خود، مستلزم ثبات در سیاستگذاریها و کارشناسی شدن تصمیمها است.
از آنجا که هشت سال تجربه ناموفق دولت گذشته موجب بی اعتمادی سرمایهگذاران به دولت شده است، روحانی این بار برای اتمام حجت و ریختن آب پاکی بر دست کسانی که هنوز تردید دارند سعی کرد با قسم یاد کردن، به آنان این اطمینان را بدهد که او احمدی نزادی دیگر نیست و دولتش دولت متفاوتی با دولت قبلی است.رئیسجمهور خطاب به صنعتگران و سرمایهگذاران اظهار کرد: والله و بالله و تالله که سالهای ۸۴ تا ۹۲ گذشت و تکرار نمیشود. دولت یازدهم خود را خادم مردم میداند و هیچ تصمیمی بدون مشورت و شورِ چندین باره اتخاذ نمیکند.حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی صبح دیروز در مراسم بزرگداشت روز صنعت و معدن که در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی برگزار شد، در بخشی از سخنان خود گفت: ما امروز در شرایطی هستیم که تولید ما با مشکلاتی مواجه است و حل برخی از این مشکلات وظیفه دولت است.وی خطاب به تولیدگران ادامه داد: مثلاً ما باید فضای روابط خارجی را فضای مناسبی قرار دهیم تا شما راحتتر مواد اولیه را وارد کنید، تکنولوژی وارد کنید و در زمینه پولی و مالی راحتتر تبادل داشته باشید.
وزارت خارجه و تیم مذاکرهکننده ما کاملاً تخصص لازم را برای حرف زدن در برابر شش قدرتی که در روبروی ما قرار دارند، داراست، سبک و سیاق مذاکرات را میداند، تجربه کافی دارد و میدانیم که سخت است ولی راه را تا موفقیت نهایی به حول قوه الهی ادامه خواهیم داد.روحانی با بیان اینکه “دولت در زمینه سیاست خارجی ظرف یک ماه گذشته قدمهای درستی برداشته و شرایط برای تولید مناسبتر شده است”، گفت: متأسفانه تحریم توانست بر روی برخی از بخشهای صنعت ما حتی در صنعت خودرو که سابقه طولانی داشت اثر بگذارد. امروز قدمهایی برای حل این مشکلات برداشته شده، برخی از تحریمها رفع شده و در واقع برداشته شده است و برخی دیگر نیز برداشته خواهد شد.رئیسجمهور در همین راستا به تلاش دولت و تیم مذاکرهکننده هستهای اشاره کرد و گفت: کاسه تحریم شکسته شده است و هیچ بندزنی نمیتواند این کاسه شکسته را به حالت اول بازگرداند.
برخی غصه نخورند؛ ما انقلاب و ارزشها را میشناسیم
وی با بیان اینکه “ما به راه خود ادامه میدهیم”، اظهار کرد: به تمام دوستان، ارزشمداران و عزیزان با زبان آرام و روان عرض میکنم که ما انقلاب خود را میشناسیم، از ارزشهای انقلاب اسلامی آگاهی داریم، این ارزشها را میدانیم، عزت ملی خود را پاس میداریم. آنها خیلی غصه نخورند. ما میدانیم چهکار میکنیم.روحانی ادامه داد: وزارت خارجه و تیم مذاکرهکننده ما کاملاً تخصص لازم را برای حرف زدن در برابر شش قدرتی که در روبروی ما قرار دارند، داراست، سبک و سیاق مذاکرات را میداند، تجربه کافی دارد و میدانیم که سخت است ولی راه را تا موفقیت نهایی به حول قوه الهی ادامه خواهیم داد.
افراط، خشونت و درشتگویی به نفع هیچ کشوری نیست
رئیسجمهور در بخش دیگری از صحبتهای خود، به اهمیت ارتباط و تعامل با کشورهای همسایه اشاره کرد و گفت: روابطمان را با کشورهای همسایه نزدیک و نزدیکتر میکنیم و اگر یکی – دو همسایه داریم که هنوز آنها تمایلی نشان ندادند، ما علامت لازم را برای یک رابطه خوب به آنها دادهایم. ما میخواهیم با همسایگان خود روابط دوستانه، برادرانه، صمیمانه و با حسن همجواری داشته باشیم و این را به نفع کشور، همسایگان و ملتهای منطقه میدانیم.وی ادامه داد: برای ایجاد ثبات، آرامش و جلوگیری از جنگ و اختلاف در منطقه، تمام توان خود را به کار گرفتهایم و خواهیم گرفت و میدانیم افراطیگری، خشونت، درشتگویی و دخالت در امر این و آن به نفع هیچ کشوری نیست. روابط خوب با کشورهای همسایه، امنیت و ثبات در منطقه نه تنها برای صنعت کشور و تولید کشور بلکه برای آرامش مردم و منطقه نیز امری ضروری است و این راه را ادامه میدهیم.
برای کمک به بخش تولید، تقسیمبندیهایی انجام میدهیم
وی با بیان اینکه “برای کمک به بخش تولید، ما تقسیمبندی انجام میدهیم و نمیتوانیم همه را یکسان ببینیم”، تصریح کرد: آنهایی که در سختترین شرایط کشور یعنی در شرایط تحریم و مشکلاتی که وجود داشت توانستند خود را نگه دارند و به تولید ادامه دهند، اگر امروز برای رشد تولید خود نیاز به کمک دارند، برای حمایت شدن در اولویت هستند.رئیسجمهور ادامه داد: اولویت دوم برای حمایت، مربوط به بخشهای تولیدی است که دچار مشکل شدهاند ولی این مشکل از درون نبوده بلکه از بیرون به آنها تحمیل شده است. مثلاً خواستهاند مواد اولیه یا قطعهای را وارد کنند ولی در این ارتباط دچار مشکلاتی شدهاند؛ از جمله تحریم بانکی، تحریم کشتیرانی و مسائل اینچنینی.دولت یازدهم هیچ تصمیم فردی اتخاذ نمیکند و هیچ تصمیمی را بدون مشورت و شورهای چندین باره اعلام نمیکند و اگر تصمیمی را اعلام کرد و اشتباه بود برای آنهایی که دولت را نقد میکنند و این اشتباه را متذکر میشوند، هم احترام و تواضع قائل است و هم دستهای آنها را میبوسیم.
فعالیت کارگروه ویژه برای خروج از شرایط رکود
رئیسجمهور با اعلام این خبر که کارگروهی ویژه برای رونق و خروج از رکود تشکیل شده است، گفت: این کارگروه در حال فعالیت است. اقداماتی انجام شده که اطلاع دارید؛ البته در برخی از موارد اشتراک نظر وجود دارد. در برخی از موارد نیز اختلاف نظرهایی وجود دارد که انشاءالله در شورای هماهنگی اقتصاد که در هفتههای آینده برگزار میشود موارد اختلافی را مورد بررسی قرار میدهیم.روحانی ابراز امیدواری کرد که “انشاءالله تا پایان تیرماه بسته حمایتی برای رونق و شکستن رکود، آماده، عملیاتی و اجرایی شود”.
هیچ اختلاف نظری بین قوا برای تحقق سیاستهای کلی وجود ندارد
وی خطاب به حاضران در مراسم ادامه داد: در این راستا آنچه را که دولت لازم است تصویب کند، انجام میدهد. شما نیز از دولت بخواهید و آنچه را که نیاز است مجلس تصویب کند، ما به مجلس ارائه میکنیم. امروز هیچ اختلاف نظری بین دولت، مجلس، قوه قضائیه و سیاستهای کلی ابلاغ شده از سوی مقام معظم رهبری از جمله اقتصاد مقاومتی و چشمانداز بیست ساله برای تحقق هدف ما که شکستن رکود، ایجاد رونق و صنعتی کردن کشور است وجود ندارد.روحانی به اهمیت صنعتی شدن کشاورزی نیز اشاره کرد و با بیان اینکه “انشاءالله باید رشد ما در سال ۹۳ مثبت شود”، یادآور شد: سال گذشته رشد ما مثبت نبود و سال قبلتر از آن یعنی ۹۱ را نیز شما خبر دارید. بانک مرکزی اخیرا اعلام کرده که رشد ما در سال ۹۱ منفی ۶٫۸ بوده است.
حمایت بدون رقابت، مخرب است
رئیسجمهور همچنین با تاکید بر اینکه “حمایت باید در کنار رقابت باشد”، تصریح کرد: اگر حمایت باشد ولی در کنار آن رقابت نباشد، این حمایت مخرب است. چرا بسیاری از صنایع ما بعد از ۴۰، ۵۰ سال قدرت رقابت ندارند؟ و در برخی از نامههایی که در این مدت به رئیسجمهور و دولت داده شده گفته شده که اگر دو مرکز بزرگ برای این صنعت وجود دارد مبادا که مرکز سومی تأسیس شود. تا چه موقع باید از این صنعت حمایت شود؟
اولین قدم برای شکستن رکود برداشته شده است
رئیسجمهور در بخش دیگری از صحبتهای خود به موضوع تورم اشاره کرد و گفت: شما امروز در موضوع تورم میبینید که دولت به آنچه که قول داده و اعلام کرده، عمل کرده است. امروز تورم نقطه به نقطه ما ۱۴٫۷ درصد است. در واقع تورم نقطه به نقطه در کشور از ۴۳ درصد در حال حاضر به زیر ۱۵ درصد رسیده است و این باید برای صاحبان حرف و کار، کارآفرینان و صنعتگران ما اطمینانبخش باشد. ما روند کاهش تورم در سال جاری را ادامه میدهیم.وی یادآور شد: در ماه خرداد، قیمت مواد خوراکی نه تنها افزایش نداشته است بلکه در مواردی کاهش داشته است و نرخ تورم ماهانه به صورت متوسط حدود یک درصد یا زیر یک درصد بوده است. در خرداد ماه این میزان ۰٫۸ درصد بوده است و این به نوعی اطمیناندهی به جامعه است.
منبع : ایرانویج
گردآوری و تنظیم : توصیه