مهمترین نکات خرید وفروش در بورس
10 نكته كه هر سهامداري بايد بداند :
براي سرمايه گذاري در بورس توجه به برخي نكات مي تواند مفيد باشد و مارا در رسيدن به اهدافمان ياري دهد. موارد زير از جمله نكات مهمي هستند كه برخي از آنها از اصول مهم و پايه اي سرمايه گذاري در اين حيطه اند:
۱- انتخاب صنعت برتر : در ميان صنايع مختلف صنايعي هستند كه ميانگين بازده آنها از ميانگين بازده بازار بيشتر است. بعنوان مثال در سال اخیر بدلیل افزایش شدید قیمت محصولات فولادی در بازار مانند بیلت و میلگرد ، صنعت برتر صنعت فولاد بود و بازار دائماً در انتظار تعدیل مثبت سود شرکت ها بود .
۲- انتخاب شركت برتر : پس از گزينش صنعت برتر حالا به سراغ شركتهايي برويد كه بازده آنها از ميانگين بازده صنعت بالاتر است .
۳- ميزان نقد شوندگي: هيچگاه سهمي نخريد كه در فروش آن دچار مشكل شويد. نقد شوندگي عامل بسيار مهمي است كه هرگز نبايد مورد غفلت قرار گيرد. اين فاكتور متاثر از پارامترهايي مثل حجم معاملات شركت، تعداد سهام معامله شده، دفعات معامله، تعداد خريدار و… مي باشد. نقد شوندگي به صورت رتبه اي مطرح مي شود و رتبه 1 به معناي بالاترين ميزان نقد شوندگي است و رتبه هاي 2 و 3 و 4 و ….. به ترتيب نقد شوندگي كمتري دارند.
برخي از افراد تا رتبه 100 را قابل قبول مي دانند. بعضي ها بيشتر از 50 نمي روند و عده اي هم به بيشتر از 20 رضايت نمي دهند. به هرحال بسته به استراتژي و هدف سرمايه گذاري تان، ملاكي را براي خودتان قرار دهيد.
لازم به ذكر است كه رتبه نقد شوندگي در يك محدوده زماني قابل محاسبه است مثلا يكساله، شش ماهه، يكماهه و… اما در بيشتر موارد از نقد شوندگي 3 ماهه استفاده مي شود.
لازم به ذکر هست که رتبه نقد شوندگی شرکت ها روزانه در روزنامه دنیای اقتصاد درج می شود .
۴- ميزان سهام در دست سهامداران عمده: هر چه اين ميزان كمتر باشد و سهم يك شركت بيشتر در دست مردم و سهامداران جز باشد، بهتر است. چرا كه در اينجا عرضه و تقاضاي و اقعي است كه ميزان قيمت را تعيين مي كند. در صورتيكه قسمت اعظمي از سهام يك شركت در دست سهامداران عمده باشد به همان نسبت آنها مي توانند كنترل بيشتري را بر آن سهم اعمال كنند. و در اين بين سهامدار جز است كه ضرر مي كند.
لازم به ذکر است هر چه سهام در دست سهامدار غیر عمده بیشتر باشد ( سهام شناور بیشتر باشد ) دستکاری قیمتی کمتر رخ می دهد و قیمت واقعی را عرضه و تقاضا تعیین می کند .
۵- اخبار اقتصادي-سياسي: همواره به اخبار داخلي و خارجي توجه داشته باشيد. فكر نمي كنم روزانه 15 دقيقه گوش دادن به اخبار يا مطالعه روزنامه ها وقت زيادي بگيرد اما كمك بزرگي به شما خواهد كرد تا بتوانيد در برخي موارد روند بازار را پيش بيني كنيد و همينطور صنايع خاصي را مورد توجه قرار دهيد .
بعنوان مثال با پاسخ ایران به بسته پیشنهادی گروه 5+1 بورس تهران پس از مدت ها حسن نیت را از سوی سران ایران مشاهده نمود که منجر به این شد که بازار به این خبر واکنش مثبت نشان داده و بورس رشد خوبی بکند ، یا مثلاً وقتی دولت تصمیم می گیرد نرخ شوینده ها را از سبد حمایتی خارج کند سهامداران دنبال سهام شوینده مانند تولی پرس ، پاکسان ، … می روند یا مثلاً سیمان از سبد حمایتی دولت خارج می شود اقبال سیمانی به بورس می آید و ….
کلاً آپدیت بودن سیاسی اقتصادی در هر بازاری لازم است .
۶- P/E: اين شاخص مطالب بسيار زيادي به ما مي گويد. مثلا به ما مي گويد كه جو بازار از يك سهم بخصوص چه انتظاري دارد. ميزان بالاي اين شاخص مي تواند نشاندهنده اين واقعيت باشد كه سهامداران چشم اميد به آن سهم بسته اند و باور دارند كه پيشرفت قابل ملاحظه اي خواهد داشت.
ميزان رشد P/E را نيز فراموش نكنيد سالهاي مختلف را باهم مقايسه كنيد شركتهاي يك صنعت را نيز با يكديگر مقايسه كنيد.
این نسبت در حقیقت نسبت قیمت (Price) به در آمد یا سود شرکت (Earning) می باشد . این نسبت را عمدتاً در صنعت های مختلف بررسی می کنند ، مثلاً پی بر ای صنعت ساختمان در سال 84 حوالی 10 بود که اکنون به 5 رسیده ، یا پی بر ای گروه سنگ آهن اکنون 10 می باشد مثلاً اگر بازار امیدش را به این گروه از دست بدهد و این نسبت را پایین بکشد . مثلاً الان پی بر ای صنعت خودرو 2 می باشد و دلیلش هم این هست که بازار این سود را واقعی نمی داند و دورنمای این صنعت را مساعد نمی بیند ، مواردی مثل برداشته شدن حمایت دولتی برای تامین مواد اولیه ، آزاد شدن انرژی و ….. مواردی هست که منجر شده بازار به این گروه چنین پی بر ای بدهد .
۷- اخبار طرح و توسعه شركت: به دنبال اخبار و اطلاعات شركت مورد نظرتان بر آييد. آيا شركت طرح تو سعه، افزايش سرمايه، پروژه هاي آتي دارد يا خير؟ مسلما انتخاب شركتي كه موارد مذكور را دارد به جاي شركتي كه مدتها است افزايش سرمايه نداده، پروژه جديدي اجرا نكرده و طرحي براي آينده ندارد عاقلانه تر است. مخصوصا سرمايه گذاري كه تصميم به استمرار و ادامه سرمايه گذاري دارد حتما بايد به اين مطلب توجه كند.
۸- ميزان رشدEPS: كدام شركتها رشد EPS بيشتري داشته اند؟ كدام شركتها معمولا در اول سال مالي EPS پايينتري اعلام كرده و در طول سال مرتبا آنرا تعديل مثبت مي كنند؟ آنها را از نظر دور نداريد. (منظور همان سود سالیانه شرکت ها می باشد )